Den grønne omstilling i Danmark er i fuld gang, her er to af de mest omdiskuterede grønne initiativer solceller og elbiler.
Solcelleanlæg har i de seneste 10 år fået meget opmærksomhed, i takt med at regeringen har skubbet initiativer som gjorde solceller en profitabel investering. Disse initiativer er forsvundet i de senere år, men produkterne har udviklet sig så meget at de nu på egen hånd kan give dig gevinst som husejer.
Elbiler har ligeså fået skub af regeringen. Her er det primært i form af en enorm investering i ladestandere, samt et afgiftsfradrag (dette frafalder dog i 2025) – begge ment til at bygge mod målet om at stoppe salg af andet end elbiler.
Sammen tilbyder solcelleanlæg og elbiler en unik mulighed for dig, som privat borger, at hjælpe den grønne omstilling i Danmark. Derudover tilbyder de en profitabel og grøn investering i din husstand. Men hvordan fungerer elbil og solceller egentlig sammen?
Det smarte med en elbil i forbindelse med et solcelleanlæg, er selvfølgelig at en elbil kan køre på den energi du producerer med dit solcelleanlæg. Dermed kan du i perioder køre din elbil udelukkende på energi fra solcelleanlægget – og dermed køre stort set gratis.
Når man udregner den optimale størrelse på et solcelleanlæg, vil udgangspunktet oftest være husstandens årlige forbrug. Her vil en elbil tilføje omkring 2850 kWh årligt, hvis vi tager udgangspunkt i de cirka 15.000 kilometer kørt om året. En gennemsnitlig dansk husstand ligger på omkring de 5000 kWh. Regner vi med at der vil blive tilføjet en elbil i fremtiden, kan vi derfor vurdere at et anlæg der passer til et forbrug på 7850 kWh vil være passende.
Vi har tidligere skrevet en blog omkring dimensionering af solcelleanlæg i forhold til flere forskellige parametre, den kan du læse her: https://www.viasol.dk/2022/02/03/hvordan-skal-solceller-dimensioneres.
Med et solcelleanlæg bliver det muligt at køre på din egenproducerede energi. Hvor stor en andel egenproduceret energi du kan benytte i din elbil, kommer dog an på et par ting.
Først og fremmest vil dine ladevaner have stor betydning for, om der er egenproduceret energi tilgængeligt til at lade din elbil. Altså lader du din elbil om natten når der ikke er noget produktion fra solcellerne, eller i løbet af dagen når solen er fremme og dine solceller supplerer energi?
Hvis du har en batteribank vil dette ikke være noget problem, da den sikrer at der vil være egenproduceret energi oplagret til om natten. Dog vil man i nogle tilfælde opskalere batteribanken så at den kan håndtere det ekstra forbrug i nattetimerne.
Årets sæson vil også have stor betydning for om du kan oplade med egenproduceret energi. Solen er fremme i meget få timer i vinterperioden, og produktionen fra dit solcelleanlæg vil derfor være begrænset. Det betyder at du i vinterperioden vil være nødsaget til at købe el fra elnettet til at lade din elbil – det er uundgåeligt lige meget hvor overdimensioneret solcelleanlægget er.
Men, heldigvis findes der stadigt en måde at oplade med billig strøm. Med nogle batteribanke er det nemlig muligt at købe billig strøm fra elnettet om natten, oplade batteribanken med dette, og benytte den i løbet af dagen når man har brug for den. Et eksempel på en såden batteribank er Sonnen, du kan læse mere om den her: https://www.viasol.dk/sonnen-batteribank.
Det helt store trækpunkt for synergien mellem solceller og elbil, vil selvfølgelig være at kunne køre på udelukkende grøn energi. Dette vil dog i langt de fleste tilfælde ikke være en mulighed, da produktionen fra solcelleanlægget ikke vil være højt nok, samt at langt de fleste ladestandere ikke er lavet til at benytte solenergi.
Derfor skal man have en speciel ladestander som er optimeret til brug med vedvarende energikilder. Den er simpelthen nødt til at kunne overvåge produktionen fra dit solcelleanlæg, sådan at den kan stoppe opladningen når der ikke er produktion, og starte med at oplade når der er produktion. Her hos Viasol fører vi i sammenhæng med vores solcelleanlæg den intelligente ladestander Zappi.
Zappi er i vores øjne den bedste ladestander til brug med solcelleanlæg, da den med dens ladefunktioner, har mulighed for at optimere ladningen af din elbil ud fra dit solcelleanlægs produktion.
Yderligere kan du nemlig også sætte den til at skulle være færdigopladt på et specifikt tidspunkt. Med denne funktion benytter ladestanderen vejrdata og overvågningssystemet, for at sikre at den lader med absolut mest muligt grøn energi – mens den stadigt køber nok energi fra elnettet til at sikre en fuld opladning.
Sidst men ikke mindst kan du også sætte den til at lade hurtigst muligt. Som en af meget få ladestandere på markedet kan du med Zappi lade helt op til 22 kW, altså det vi vil kalde hurtig opladning af elbil. Så er du i markedet for en solcelleoptimeret og fremtidssikret elbils ladestander, så er Zappi måske noget for dig.
Læs mere om Zappi her: https://www.viasol.dk/ladestander.
Du kan også prøve vores prisberegner. Den kan give dig et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg med forbrug fra elbil indberegnet – det tager kun ét minut!
Vi oplever stor efterspørgsel efter vores solcelleanlæg med Sonnen Batterie. Ønsker du rådgivning eller et uforpligtende tilbud?
Kontakt os allerede i dag, så vender en af vores konsulenter hurtigt tilbage.