Er solceller en god investering?

Er solceller en rentabel investering – og hvordan det?

Det har i de seneste år været omdiskuteret om solcelleanlæg er en god investering – i denne blog går vi derfor i gennem alle de forskellige vinkler og forbehold

I takt med Danmarks voksende fokus på den grønne omstilling, har der helt naturligt været et større og større fokus på solceller i gennem de seneste år. I det store billede handler det om at fremme Danmarks omstilling til grønne energikilder – men uden tilskud fra regeringen, bliver det i højere grad nødvendigt at solcelleanlægget i sig selv kan være en rentabel investering.

I denne blog kommer vi til at gå i gennem alt fra top til bund. Lige fra de forskellige faktorer der spiller ind i rentabiliteten af solcelleanlægget, til betalingsmetoden og hvad det påvirker – samt til sidst et reelt eksempel på hvordan regnestykket kan se ud.
 1. Er solceller rentable?
  1. 1.1 Spar elregningen med en batteribank
  2. 1.2 Salg af el til elnettet
 2. Kontant eller finansiering?
  1. 2.1 Kontant køb af solcelleanlæg
  2. 2.2 Finansieret solcelleanlæg
 3. Eksempel på regnestykke med solceller

En hurtig historie om rentabiliteten af solceller


For 10 år siden begyndte salg af solcelleanlæg at tage fart i Danmark. En stor del af dette var pga. at solcellepaneler og installationen som helhed nåede et prisniveau, som begyndte at være rentabelt. Den primære årsag til efterspørgslen dengang, var dog tilskuddet/ordningen fra regeringen, som hed årsbaseret nettoafregning.

Ordningen betød at man kunne afregne den selvproducerede el, således at den overskydende el man producerede kunne ‘oplagres kunstigt’ på det offentlige elnet. Dermed fik man dækket elforbruget i sommermånederne, og i vintermånederne fik man det overskydende strøm som man havde produceret i sommeren, tilbage til at dække ens elforbrug. Men da priserne på solcellerne blev væsentlig billigere og bedre på meget kort tid, så skabte ordningen en enorm høj og uforventet efterspørgsel, hvilket gjorde at ordningen blev fjernet kort efter.

I stedet kom den timebaserede nettomåler ordning, som tillod at man for hver overskydende selvproduceret kW, som man lagde på det offentlige elnet, kunne tjene mellem 80 øre og 1,3 kroner. Det betød at man stadigt kunne få en pæn besparelse, men at det ikke var lige så lukrativt som med den forrige ordning. Men, denne ordning sluttede i 2016 – også som et resultat af at den blev for lukrativ. Siden da har man kun kunne sælge den overskydende strøm til sit netselskab – dette som har været til en pris omkring spotprisen (+/- 50-100 øre).

Er solceller rentable?

I gennem de seneste 10 år er der sket en kæmpe udvikling i solcelleindustrien. Heriblandt tilføjelsen af batteribanker, som vi også kommer ind på længere nede i denne blog. Den største udvikling er dog sket i selve solcellepanelerne.

Solcellepaneler er nemlig gået fra omkring de 200 Wp (Watt peak – maksimal ydeevne) til nu at være på næsten det dobbelte. Dertil er der sket kæmpe forbedringer i holdbarhed og ydeevne i diffust lys – som har stor betydning her i Danmark.
Residential Holdbarheden er noget som har kæmpe betydning for rentabilitet (såvel som bæredygtigheden). Jo længere tid solcellepanelerne kan fungere og være effektive i, jo længere tid vil investeringen give afkast. Så det at være gået fra 10 års produktgaranti til hele 25 års produktgaranti, betyder at du nu er garanteret over dobbelt så mange år med elbesparelser. Solcellepaneler ventes nu oven i købet at kunne have god produktion +35 år frem.

Dertil har solcellepanelerne fået langt bedre effektivitet i diffust lys, som er af stor betydning her i Danmark hvor vi netop oplever mange skyer.

Læs med i denne blog hvor vi går i gennem hele regnestykket – og find ud af om et solcelleanlæg kan være rentabel i netop din situation. Du kan også prøve vores prisberegner og få et uforpligtende tilbud, som viser et eksempel på hvordan regnestykket kan se ud – bedømt ud fra dit forbrug.

Få et uforpligtende tilbud nu


Er du interesseret i et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg, så klik ind her og prøv prisberegneren.


Svar på 4 simple spørgsmål - så beregnes et anbefalelsesværdigt solcelleanlæg ud fra dine svar, som giver dig den optimale løsning til at blive selvforsynende.

Sonnen-bg

Spar elregningen med en batteribank

Solcellepaneler præsterer som bekendt bedst når der er sol. Det er på grund af dette at man ser de største koncentrationer af solceller steder såsom det sydlige USA, hvor det i mange år har været en rentabel forretning grundet den høje mængde af timer med sol. Men, her i Danmark døjer vi med et vinter halvår som har betydeligt færre solskinstimer, og derfor værre produktion fra solceller. Dette var med ordningen fra 2011-2012 fikset, da man netop kunne benytte den overskydende elproduktion i vinterperioden, men siden da har batteribanker været den go-to måde for at forbedre rentabiliteten og selvforsyningsgraden med solcelleanlæg.

Batteribanken hjælper til i alle årets måneder, da den bliver opladt i timerne der er overskydende strøm, og dermed har selvproduceret strøm klar til aften- og morgentimerne, hvor de fleste husstandes forbrug er højest. Det betyder at det bliver muligt at benytte en langt højere procentdel af den selvproducerede strøm til at dække ens elforbrug.

Det er netop også på ens elregning at man sparer absolut mest med solceller og en batteribank. Med en selvforsyningsgrad på over 60%, kan en husstand med et normalt forbrug hurtigt spare op mod de 10.000 kr. om året på deres elregning. Vi vender tilbage til dette med et reelt eksempel længere nede i denne blog.

Dertil har nogle batteribanker intelligente funktioner som tillader at lade batteribanken med energi fra elnettet. Et eksempel på sådan en batteribank er Sonnen , som tillader at den kan oplades med el fra elnettet i løbet af natten, når elprisen er absolut billigst. Dermed gør en batteribank det altså muligt at spare på elregningen – selv hvis solcellerne ikke producerer nok til at dække hele dit forbrug. Normal-usage

Salg af el til elnettet

Der er ingen tvivl om at den primære økonomiske gevinst fra solceller m. batteribank kommer fra besparelser på elregningen. Men dertil vil der også komme en direkte fortjeneste fra salg af solcellernes overskydende elproduktion.

Der vil her være variation i hvor meget man kan tjene på den solgte el, ud fra hvilken produktionselleverandør man vælger til at håndtere betaling for solcellestrømmen. Her hos Viasol anbefaler vi nettopower , ud fra vores kunders oplevelser. Ofte vil gevinsten ligge omkring selve spotprisen pr. kilowatt – denne som bekendt er steget voldsomt i de seneste år. Derfor stiger gevinsten fra dine solceller altså i takt med at elprisen stiger. Ligesom at dine besparelser på elregningen også stiger i takt med at elprisen stiger.

Denne ekstra gevinst vil komme når der er overproduktion på solcelleanlægget og batteribanken er fyldt. Derfor vil salg af el til elnettet oftest ske i sommermånederne når produktionen fra solcelleanlægget er på dets højeste niveau – her hvor mange solcelleanlæg også kommer over de 90% i selvforsyningsgrad.

Kontant køb eller finansiering?

Kontant køb af solceller og tilbagebetalingstid

Den absolut mest profitable måde at investere i solceller på er ved at købe et solcelleanlæg kontant. Det tillader at man får den laveste mulige pris på solcelleanlægget, uden alle de små ekstra omkostninger som kommer med finansiering. Derfor vil det klart også anbefales at købe solcelleanlæg kontant, hvis det købes som en investering.

Så hvorfor er det at vi her hos Viasol ser solceller som en god investering? Som udgangspunkt er solcelleanlæg noget som tilføjer meget til din husstands værdi. Det i sig selv gør at man fra opsætning, egentlig skal tænke på et meget mindre beløb som værende nødvendigt for at det er tjent hjem. Vi ser oftest at mellem halvdelen til hele værdien af solcelleanlægget bliver tillagt husstandens værdi.

Med det udgangspunkt kan vi begynde at kigge på de réelle besparelser, som næsten altid vil langt overgå hele solcelleanlæggets værdi. Næsten alle anlæg som vi sælger ligger med en tilbagebetalingstid på mellem 7-10 år. Det vil altså sige at igennem besparelser på elregningen, samt salg af el til elnettet, vil de fleste solcelleanlæg efter 7-10 år give ren gevinst i resten af solcelleanlæggets levetid. Dette sat i kontrast til solcellepanelernes 25 års produkt-, ydelses- og servicegaranti, gør at man med et kontant køb vil opleve over 15 år, hvor ens solcelleanlæg udelukkende giver besparelser.

Finansieret solcelleanlæg

Med et solcelleanlæg vil besparelserne kunne mærkes i løbet af året når du modtager dine elregninger, eller opgørelser på salg af overskydende el. I det at besparelserne kommer løbende, er der mange der vælger en finansieret løsning når de køber solceller, da dette vil munde ud i følelsen af et selvfinansierende solcelleanlæg – og at man tilmed kan tjene lidt hver måned.

Hvordan regnestykket vil se ud kommer selvfølgelig an på hvor lang tid man vælger at finansiere anlægget henover. Her vil den typiske periode være en finansiering af solceller henover 15 år (180 mdr.), den kan dog også være kortere. En finansiering over 15 år tillader for de fleste husstande, at besparelserne betaler afdragene og mere til.

Efter finansierings-perioden er ovre står man selvfølgelig stadigt tilbage med et solcelleanlæg som tilføjer værdi til huset – samt solceller som har en garanti på 25 år og derfor kommer til at give besparelser på elregningen i mindst 10 år mere. Da denne type lån kategoriseres som værende et såkaldt energilån, kan det tilbydes med meget lav rente (2,95%), hen over hele 180 måneder, med et lånebeløb på helt op til 350.000 kr.SavingsRentefrit lån er dertil også muligt på lån i perioder op til 5 år (60 mdr.). Dette er i mange tilfælde den bedste finansierede løsning som tilbydes, da det eneste som gør det en smule dyrere end kontant betaling, er små årlige gebyrer samt et stiftelsesgebyr. Med det rentefrie lån kan man dog maksimalt låne op til 120.000 kr.

Vi har tidligere skrevet en blog hvor vi går endnu mere i dybden med finansieringsløsningen, den kan du læse her: ‘Alt om finansieret solcelleanlæg – kan det betale sig?’.

Det er selvfølgelig ikke alle der har pengene liggende og har mulighed for at købe kontant. Mange køb vil derfor lede i at finansiering spiller en rolle. Her hos Viasol har vi en prisberegner som kan vise hele regnestykket med finansiering – ud fra dit forbrug og dine forbehold. Prøv vores prisberegner nu, så kan du få et uforpligtende udkast på et finansieret solcelleanlæg.

Læs med længere nede på denne side for at se et eksempel på hvordan regnestykket kan se ud.
Residential

Eksempel på regnestykke med solceller

Tager vi eksempelvis et gennemsnitligt anlæg på 16 SunPower 380 Wp solcellepaneler og en 5 kWh Sonnen batteribank, dette som ville være ideelt til at dække et standard forbrug på omkring de 6000 kWh om året. Sådan et anlæg vil som regel koste omkring de 135.000 kroner – denne pris varierer dog meget alt efter perioden.

Et anlæg med den ydeevne og batteribank, ville med en elpris på 3,19 pr. kWh, kunne give en årlig elbesparelse på over de 11.000 kr. om året. Denne elpris kommer selvfølgelig kun til at stige – og derfor vil elregnings besparelserne altså kun stige igennem årene (læs artikel om elprisstigninger i fremtiden fra Dansk Energi her).
Dertil ville man kunne sælge den overskydende solcellestrøm. Dette er en mindre post i regnskabet, men vil stadigt i de fleste tilfælde kunne svare til en besparelse på lige over 1.000 kr. om året. Dermed vil den samlede tilbagebetalingstid altså ligge på lige over 10 år i dette tilfælde – da de samlede årlige besparelser er omkring de 12.000 kr.

Efter tilbagebetalingstiden er overstået, vil det ovenstående gå ind og være direkte årlig besparelse og profit fra solcelleanlægget. Ganges tallene direkte op, er der tale om godt over 150.000 kr. i gevinst, alene i garantiperioden – dette som selvfølgelig er uden at tage den stadig stigende elpris og anlæggets fulde levetid in mente.
4793-Bogø
For at være mest muligt transparent, skal vi selvfølgelig også nævne hvordan anlæggets ydeevne ændrer sig igennem årene. Selve anlæggets ydeevne vil med årene gå ned, dette er dog minimalt med solcellepaneler fra SunPower , som efter de 25 års garanti, har en ydelsesgaranti på 87%. En Sonnen batteribank har en ydelsesgaranti på hele 10.000 cyklusser, hvilket betyder fulde op-/nedladninger (én dag). Ydelsesgarantien på batteribanken svarer derfor til ca. 10.000 dage eller lige over 27 år. Sidst men ikke mindst er der selve inverteren, som man efter ca. 15 år kan overveje at udskifte. Den vil højst sandsynligt stadigt fungere, dog bare med en ydelse på omkring de 60%. Derfor vælger nogen at udskifte denne for at få mest muligt ud af solcellerne, da det kun koster omkring de 10.000 kroner at få installeret – hvilket højst sandsynligt også er blevet langt billigere om 15 år.

Er du interesseret i et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg, så kontakt os nu på +45 7020 7474, så kan en af vores rådgivere give dig et tilbud ud fra dine behov. Du kan også prøve vores prisberegner ved at klikke på nedenstående knap, den kan give et overslag på hvordan regnestykket vil se ud baseret på dit forbrug.

Vil du høre mere?

Vi oplever stor efterspørgsel efter vores solcelleanlæg med Sonnen Batterie. Ønsker du rådgivning eller et uforpligtende tilbud?


Kontakt os allerede i dag, så vender en af vores konsulenter hurtigt tilbage.

IMAGE MISSING