Fordele & ulemper: Varmepumpe med solceller

Fungerer en varmepumpe godt sammen med solceller?

Med det forhøjede forbrug fra en varmepumpe skulle man tro solceller var en no-brainer, men med varmepumpe får man et højere forbrug i vinteren, samt lavere elpris – så hvordan virker forholdet reelt set?


Denne blog vil fokusere på sammenspillet mellem en varmepumpe og solceller. Dette da elektrificeringen i Danmark bliver mere og mere relevant sammen med det større fokus på den grønne omstilling fra regeringen. Grundet dette fokus har mange danskere fået installeret – eller overvejer at installere – en varmepumpe.

En varmepumpe betyder dog at man i stedet for en høj varmeregning, får en høj elregning. Førhen har denne elregning været betydeligt lavere end den tilsvarende varmeregning, men med den enorme stigning i elpriser(læs mere her) så oplever mange med varmepumpe at have astronomisk høje elregninger.

Dette bliver til dels afbødet af en decideret mindre elpris til dem med varmepumpe. Har man varmepumpe så er man nemlig berettiget til en elpris som er betydeligt lavere, da man sparer elafgiften så snart ens elforbrug kommer over de 4000 kWh. Det vil sige at på de første 4000 kWh af elforbruget betaler man normal elpris. Derimod betaler man på alle kWh efter de 4000 kWh, IKKE elafgiften. Dette som svarer til ca. 80-90 øre pr. kWh.

Man betaler dog stadigt i dyre domme for ens kWh både før og efter besparelsen på elprisen, da spotprisen og tariffer er fordoblet flere gange de seneste år. Dette sammen med et betydeligt højere forbrug betyder at solceller og varmepumpe er en kombination som vil være attraktiv for langt de fleste med et standard - til højt forbrug.
8800-Viborg

Hvorfor solceller med varmepumpe?

En varmepumpe giver i sig selv mange goder. Til at starte med sparer den gennemsnitlige husstand en stor del af den eksisterende varmeregning, og man får samtidig muligheden for at varme husstanden med grøn og bæredygtig varme. Dertil får man potentielt en forbedret energimærkning, såvel som en værdistigning af huset.

Problemet med den forøgede elregning står dog stadig i høj kontrast til disse faktorer. Og det er netop her at solceller kan være med til at gå ind og dække en kæmpe del af den ellers skyhøje elregning.

Erfaringen her hos Viasol er at et solcelleanlæg installeret på husstande med varmepumpe, oftest vil kunne resultere i en selvforsyningsgrad på omkring de 50%. Dette tal kommer selvfølgelig an på husets forbrug, hvilke produkter man vælger, og hvor stor en investering man er villig til at lægge.

50% lyder muligvis ikke af meget, men med en varmepumpe vil elforbruget i mange tilfælde næsten fordobles. Alt efter husets størrelse er det nemlig oftest mellem 3500-6500 kWh som bliver tilføjet, her hvor den gennemsnitlige husstands forbrug ligger på omkring de 4000-5000 kWh.

Dermed betyder en selvforsyningsgrad på 50% altså at hele husets normale forbrug, samt mere til, kan blive dækket af et solcelleanlæg i de fleste tilfælde.

Er du interesseret i et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg m. batteribank, så prøv vores prisberegner som kan tage det øgede forbrug og den lave elpris der kommer med en varmepumpe in mente, klik her
Var-prices

Varmepumpe og batteribank m. solceller

Produktionen fra solcelleanlægget i sig selv, kan altså i mange tilfælde dække store dele af husets forbrug. Men, en varmepumpe er jo mest nyttig i de kolde måneder, her hvor der også er mindst sol. Så hvordan kan et solcelleanlæg direkte hjælpe på den øgede elregning fra en varmepumpe, i måneder hvor der er mindre produktion fra solcelleanlægget? Det kan det på grund af batteribanken.

Når man snakker om en batteribank til solceller vil der oftest være fokus på at opbevare ens selvproducerede energi. Dette er selvfølgelig også den vigtigste årsag for at tilkøbe en batteribank til et solcelleanlæg, da man så kan benytte ens selvproducerede el om aftenen og morgenen, i stedet for at sende den overskydende el tilbage ud på elnettet. Men, har man en varmepumpe, så er der store yderligere goder at hente fra en batteribank, nemlig ved at købe billig strøm om natten(læs mere om Sonnen batteribank her).

Som tidligere nævnt kommer det øgede forbrug fra en varmepumpe primært i vinterperioden, her hvor der stadigt er produktion fra solceller, men i en mindre grad end produktionen i sommerperioden. Men, med en batteribank såsom Sonnen, kan man købe strøm om natten – når den er billigst (se ovenstående graf, eller live graf her) – og dermed altså dække forbruget fra varmepumpen om dagen, hvor strømmen er dyrest.

Så om det er at dække det øgede forbrug med energi fra eget tag, eller at dække det med den billigst mulige el købt om natten, så kan et solcelleanlæg m. batteribank være en løsning som kan være gavnende for mange med varmepumpe, eller med planer om at købe varmepumpe i fremtiden.

Få et uforpligtende tilbud nu


Er du interesseret i et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg, så klik ind her og prøv prisberegneren.


Svar på 4 simple spørgsmål - så beregnes et anbefalelsesværdigt solcelleanlæg ud fra dine svar, som giver dig den optimale løsning til at blive selvforsynende.

Vil du høre mere?

Vi oplever stor efterspørgsel efter vores solcelleanlæg med Sonnen Batterie. Ønsker du rådgivning eller et uforpligtende tilbud?


Kontakt os allerede i dag, så vender en af vores konsulenter hurtigt tilbage.

IMAGE MISSING