Find svar på dine tekniske spørgsmål og udfordringer her på Viasols support portal.
Vælg en overordnet kategori, så løser vi problemet sammen med dig.
Hvilket produkt oplever du problemer med?
Vælg en kategori herunder for at finde løsningen på din tekniske udfordring.
Er der forekommet en skade ved levering eller montering, så opret en sag her.
Her finder du svar på tekniske spørgsmål vedr. Sonnen
Hvordan fungerer Sonnen anlægget?
For at hjælpe dig med at komme ordentligt i gang med dit solcelleanlæg, har vi udarbejdet en introduktions guide som giver dig et overblik over hvordan din batteribank fungerer.
Find introduktionsguiden her: https://www.viasol.dk/Introduktion-Sonnen.pdf
Hvordan fungerer mit anlæg
Sonnen inverteren er i stand til at kunne håndtere op til 6,5kW som genereres fra panelerne. Denne producerede strøm vil enten blive benyttet til at dække din husstands forbrug, blive lagret på batteriet, eller blive sendt videre på elnettet.
Foroven ses en typisk opsætning af et anlæg (med én inverter og et tilhørende batteri), med de forskellige begrænsninger. Begrænsningen på 3,68kW skyldes dansk lovgivning for 1- fasede systemer og skal betragtes således at Sonnen systemet (både batteri og solceller tilsammen), tilsammen kan dække 3,68kW af husstandens samlede forbrug. Denne begrænsning vil løbende blive refereret til som ”inverterens maksimale AC-output”.
Det er vigtigt at pointere at der udover de 3,68 kW der bliver benyttet på husstandens forbrug, kan smides op til 3,3 kW på batteribanken – dog stadig med en maksimal udnyttelse af 6,5 kW. Vi vil nedenfor beskrive et par eksempler på mulig udnyttelse af din egenproducerede energi.
Eksempler
Overskudsproduktion ved batteriladning under 100%
Produktion: ______6 kW
Forbrug: _________4 kW
Batteri: _________<100%
I dette tilfælde vil anlægget dække 3,68kW af de 4 kW forbrug, da dette er inverterens maksimale AC-output. Den resterende overskudsproduktion på 2,32kW vil blive opladt på batteriet og forbruget på 0,32kW der mangler at blive dækket vil blive hentet fra elnettet*.
Overskudsproduktion ved batteriladning på 100%
Produktion: ______6 kW
Forbrug: _________4 kW
Batteri: _________<100%
Her har husstanden et 2kW forbrug som bliver dækket af anlæggets produktion hvilket betyder at der er 4kW i overskudsproduktion. Af denne overskudsproduktion vil 1,68kW sendes til elnettet og 2,32kW vil gå tabt. Dette er tilfældet fordi eksport af strøm til elnettet også går ind under inverterens maksimale AC-output på 3,68kW.
Begrænsning på 3,68
Sonnen inverteren er en etfaset inverter, hvilket betyder at den i henhold til dansk lovgivning er begrænset til 3,68 kW (16A). Dette betyder ikke at inverteren ikke kan udnytte større produktion end 3,68 kW, men at anlægget samlet set kan udnytte op til 6,5 kW ved at sende den overskydende produktion til batterierne, såfremt der er ledig kapacitet på batteriet.
Hvordan Salg af overskudsstrøm?
For potentielt at kunne tjene penge på den overskudsstrøm som dit anlæg producerer ved at sende det på elnettet, kræver det at du laver en aftale med en balanceansvarlig.
En balanceansvarlig virksomhed hjælper kunder, der ønsker at sælge deres overskudsproduktion, ved at facilitere handlen mellem producenter og forbrugere. De sikrer en korrekt afregning af overskudsproduktionen og administrerer den nødvendige dokumentation og logistik.
Nedenfor ses nogle eksempler på balanceansvarlige virksomheder:
https://tilmeld.nettopower.dk/signup/homepage-main-produktion?affiliate=vivaenergi
GSRN-nummer:
For at kunne tegne en aftale om salg af overskudsproduktion med en balanceansvarlig, skal du finde dit anlægs GSRN-nummer. GSRN-nummeret bliver genereret efter at dit anlæg tilmeldes hos energistyrelsen og kan efterfølgende findes på https://eloverblik.dk/ eller hos din elleverandør.
Gebyr ved mangel af tilmelding
Hvis ikke du tilmelder dit anlæg hos en balanceansvarlig, tager Energinet sig af opgaven (jf. bekendtgørelse af 18/5-20). Dette betyder at Energinet beholder det beløb som du ellers ville kunne have tjent på at sælge overskudsstrømmen, samt at de pålægger et gebyr på 1000 kr. årligt i administration.
Sonnen anlægget kan overvåges enten via en applikation på din smartphone eller tablet, eller via din computers browser.
Via app
iOS (iPhone el. iPad)
Ønsker du at tilgå anlægget via din iOS enhed, skal du downloade Sonnens app kaldet "my sonnen", som du kan finde på App Store eller på flg. link:
Øvrige (Android, mm.)
Ønsker du at tilgå anlægget via andre operativsystemer såsom Android, skal du downloade Sonnens app kaldet "my sonnen", som du finder i dit lokale applikationsbibliotek eller på flg. link:
Via browser:
For at kunne tilgå overvågningen af dit anlæg, skal du tilgå nedenstående link fra en vilkårlig browser. Siden understøttes af langt de fleste browsere, herunder Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, mm.
https://my.sonnen.de/Introduktion til my sonnen
Appen, my sonnen, viser dig alle dine energidata på farten. Du kan følge alt på din telefon, herunder solcelleproduktionen, husstandens forbrug, samt batteriets ladetilstand.
Har du en ekstra inverter tilsluttet din husstand udover Sonnen inverteren, vil den totale produktion for begge anlæg kunne aflæses i my sonnen appen.
De forskellige udtryk i angivet i my sonnen appen
Under performance/analysis
Production
Produktion fra solceller angivet i kW.
Consumption
Husstandens forbrug angivet i kW (inkl. evt. opladning af elbil).
Battery
Batteriets op/afladning angivet i kW.
State of charge
Batteriets ladestand i %.
Under statistics
Independence
Mængden af forbrug som er dækket af egenproduceret strøm %.
Grid purchase
Mængden af forbrug som er dækket af strøm fra elnettet i %.
Self-consumption
Mængden af egenproduceret strøm som er gået til egetforbrug i %.
Grid feed-in
Mængden af egenproduceret strøm som er sendt til elnettet i %.
Hvordan indstiller jeg til køb af billig strøm?
Time of Use funktionen gør det muligt at vælge et specifikt tidsrum på dagen, hvor batteriet tvinges til at oplade fra elnettet. Dette kan især være brugbart hvis man ønsker at købe strøm på tidspunkter hvor priserne af lave, til brug når de igen er høje.
For at indstille denne funktion, skal du blot følge de nedenstående trin.
1. Tilgå Sonnens konfigurationsportal
Vi anbefaler at der benyttes enten PC, Mac, Chromebook (el. lign) for at tilgå portalen og derved få adgang til de nødvendige indstillinger. Vær opmærksom på at den enhed du benytter til at tilgå portalen også skal være tilkoblet samme net som Sonnen enheden selv.
1.1 Skriv følgende webadresse i din internetbrowser: https://find-my.sonnen-batterie.com/
1.2 Tryk da på “Configure Assistant 2.0” og indtast følgende login informationer.
User: ______________user
Password: ______________sonnenUser3552
2. Find Time of Use
2.1 Navigér til “Settings” under “Menu” i venstre side af portalen.
2.2 Under settings finder du sektionen “Operating Mode” som indeholder funktionen “Time-of-Use”.
2.3 Dernæst trykkes der på “Add new charge event”.
3. Indstil Time of Use
3.1 Efter trin 2.3 skulle ”Configure charging” menuen gerne vises. Her angives et tidsrum hvor batteriet oplader fra nettet, med udgangspunkt i for hvornår batteriet starter med at oplade fra elnettet (Start) og et tidspunkt for hvornår batteriet stopper med at oplade (End).
3.2 Dernæst indstilles ”Max. Power from grid”. Denne funktion angiver størrelsen på effekten (W) som batteriet lader med i dette tidsrum. Vi anbefaler at sætte denne til det maksimale ved at føre slideren helt til højre (ønsker man derimod at indstille batteriet til hverken at op- eller aflade, kan denne sættes til 0).
3.3 Tryk nu på ”apply” som foroven og herefter på ”Save schedule”, som det ses under trin 2.3. Indstillingen skulle nu være gemt.
En genstart løser langt de fleste problemer
Der kan være flere årsager til at en genstart kan være fordelagtigt og guiden til dette finder du nedenfor.
For at genstarte Sonnen anlægget skal du først sørge for at slukke det, lade anlægget være slukket i 15 minutter, og dernæst tænde det igen.
Nedenfor kan du se en illustration over de to knapper på Sonnen anlægget som du skal slå til/fra, i guiden forneden - hhv. SPV og F1.
Sluk anlægget
Trin 1
Sluk for batterierne ved at slå relæet F1 over på "off", på selve inverteren.
Trin 2
Sluk for Sonnen anlægget ved at dreje knappen SPV over på "0".
Trin 3
Gå til din eltavle og slå relæet til dit solcelleanlæg fra (sluk evt. for din internet router hvis der har været problemer med at få anlægget online).
Trin 4
Trin 4 Afvent 10-15 min. mens anlægget er slukket.
Tænd anlægget
Trin 1
Gå til din eltavle og slå relæet til solcelleanlægget til.
Trin 2
Tænd for Sonnen anlægget ved at dreje knappen SPV over på "1".
Trin 3
Tænd for batterierne ved at slå relæet F1 over på "on", på selve inverteren.
Dit anlæg skulle gerne være tændt nu.
Mit batteri starter først opladning sent på dagen?
Det er Sonnens forecast funktion der er aktiveret. Denne funktion er med til at optimere økonomien for anlægget hvis man får afregning for sin overskudsproduktion af solcellestrøm via sit elselskab.
Sonnen forecast funktionen kobler dit forbrugsmønster sammen med vejrdata. Sonnen systemet vurderer således om det giver mening først at starte med at lade batteriet senere på dagen, da systemet kan forudsige om du vil opnå et fuldt batteri alligevel. Således optimeres feed-in til nettet og den mængde strøm der evt. vil blive ramt af begrænsningen på feed-in på 3,68 kW minimeres.
Jeg kan ikke aktivere forecast?
Er feltet "Switch off weather forecast for intelligent charging management" gråt og du ikke er i stand til at tilgå indstillingen, skyldes det en indstilling som kun Sonnen har mulighed for at ændre.
Er dette tilfældet, og ønsker du at aktivere forecast funktionen, skal du blot oprette en servicesag på https://viasol.dk/ServiceSag med beskeden om at du ønsker forecast funktionen tilgængelig - så sørger vi for resten.
Mit system er lige blevet sat op, og det lader ikke på batterierne?
Når anlægget lige er blevet installeret og idriftsat, starter batterierne med at kalibrerer. Det betyder blot at batterierne synkroniseres med hinanden således at anlægget kan lade og aflade optimalt. Denne proces kan tage op til 24 timer.
OBS! Hvis du senere har fået udvidet batterikapaciteten i dit anlæg, som er en af fordelene ved at vælge et Sonnen anlæg, vil du også skulle igennem denne proces af balancering af batterierne.
Battery care for maintenance
Du kan indimellem opleve at batteriet lades fuldt op fra elnettet af sig selv. Dette skyldes "Battery care" funktionen, som har til formål at balancere battericellerne. Balancering af battericeller handler om at sikre, at hver celle i batteriet har den samme mængde opladning og gøres for at optimere batteriets ydeevne og levetid. Ved at justere opladningen på de enkelte celler, sørger man for, at de arbejder sammen på en ensartet måde og undgår ubalancer, der kan forringe batteriets effektivitet.
Hvad skal jeg gøre hvis mit Sonne anlæg er offline?
Hvis du har skiftet internetudbyder, router, eller dit Sonnen anlæg på anden vis har mistet forbindelsen til nettet (lyser gul), kan du følge denne guide til at reetablere forbindelsen til nettet.
Vi anbefaler dog altid at forsøge at genstarte systemet først - det løser de fleste problemer. Guiden til genstart kan du finde her:
Genstart anlægHjælper det ikke at genstarte anlægget, kan du finde guiden til reetablering af internetforbindelse for Sonnen invertere her:
Reetablering af internetforbindelse, SonnenHvad betyder lyset i logoet på mit anlæg?
Sonnen eclipse (cirklen over sonnen logoet, kaldet ”eclipse”) fungerer som statusindikator for dit sonnenBatterie. Lyset er pulserende og varierer derfor i styrke.
Farven gør det nemmere for dig at finde ud af, om der er et problem med batteriet, og om der er behov for fejlfinding. Nedenfor finder du en enkel vejledning i de forskellige farvers betydning, og de første trin, du kan tage for at løse problemet.
Bemærk, genstart af SonnenBatteriet er altid første step for at få anlægget tilbage i drift igen. Se vejledning til Genstart af Sonnen her.
Farveindikation
Blå eclipse (hvidt skær)
Normal betjeningstilstand for systemet.
Gul eclipse
Ingen internetforbindelse. Anlægget er ikke afhængig af internetforbindelse for at producere, du kan blot ikke følge med på overvågningen, og derfor er det ikke et akut problem.
Kontroller, at internetforbindelsen fungerer i huset. Følg endvidere vejledningen her på siden, Mit anlæg er offline.
Rød eclipse
Er der en rød eclipse på inverteren, er en genstart påkrævet. Guiden til genstart af anlægget finder du her.
Skifter farven herefter ikke til blå eclipse, anbefaler vi at du udfylder en servicesag nederst på siden hvorefter du vil blive kontaktet af en af vores teknikere.
Hvorfor sender mit anlæg strøm på nettet?
Anlægget fungerer helt lavpraktisk således:
En anden ting man kan opleve i de mørke vintermåneder er, at batteriet selv foretager en opladning fra elnettet. Dette sker typisk efter 30 dage hvor batteriet ikke har været ladet i nogen nævneværdig grad. Dette sker automatisk og som en del af vedligeholdelsen af batterierne. Den strøm der er hentet fra nettet forbruges blot efterfølgende i husstanden når der registreres forbrug.
Her finder du svar på tekniske spørgsmål vedr. Huawei
Her kan du downloade datablade på systemet
Batteri
Huawei LUNA 2000:
Inverter
Huawei 2-6KTL-L1:
Huawei Inverter_2-6KTL-L1_Datablad
Huawei 3-10KTL-M1:
Indstilling af Time of Use
Time of Use (ToU) funktionen gør det muligt at vælge et specifikt tidsrum på dagen, hvor batteriet tvinges til at oplade fra elnettet. Dette kan især være brugbart hvis man ønsker at købe strøm på tidspunkter hvor priserne af lave, til brug når de igen er høje.
For at indstille denne funktion, skal du blot følge guiden i nedenstående link:
Guide til Time of Use (Huawei)Her finder du svar på tekniske spørgsmål vedr. Growatt
Jeg kan ikke få angang til overvågningen
Måske du har skiftet internet udbyder eller der er noget ander der har ændret sig i din opsætning.
Du kan genskabe forbindelsen til Growatt overvågningen (ShinePhone) ved at lave en genstart af forbindelsen. Du skal slåedes blot klikke på linket herunder og følge vejledningen.
2. Growatt inverteren er offline_reset WIFI_vejledning_Privat kunde
Hvordan opsætter jeg overvågningen via ShinePhone appen
For at udføre opsætningen af overvågningen via ShinePhone skal du blot klikke på linket herunder og følge vejledningen.
1. Veljedning til opsætning af Growatt Shinephone_APP_Privat kunde
Her kan du downloade datablade på systemet
Hvorfor går mit system i standby om morgenen?
Det der sker er at systemet skifter fra ikke-PV til PV mode. Processen begynder så snart der registreres PV effekt fra panelerne, men til at starte med er der endnu ikke spænding nok på panelerne til at inverteren kan fungere, i stedet for at melde systemfejl med ”Low PV Voltage”, så går systemet på midlertidigt standby og afventer at effekten fra panelerne stabiliseres, så der ikke opstår fejl med ”Low PV Voltage”.
Det er således et udtryk for at systemet faktisk virker som det skal.
Her kan du downloade datablade på systemet
Produktion og egetforbrug vises som 0 værdier i appen?
Dette skyldes en softwarefejl fra Growatts side. Anlægget producerer stadig, hvilket kan aflæses via displayet på inverteren.
Problemet kan løses via en opdatering som Growatt kan udføre.
Der skal blot oprettes en service-sag her på siden, så sætter vi Growatt igang med opdateringen.
Hvorfor eksporterer mit anlæg strøm imens mit batteri aflades?
Når man oplever dette skyldes det typisk måler-forsinkelser og Growatt systemet der reagerer langsomt.
De data man kan se opdateres hvert 5 min. og her kan der være forsinkelser i de data der kan ses i øjeblikket
Brug dags-opgørelserne fremfor øjebliks-tal som pejlesnor for om anlægget fungerer som det skal.
Her finder du svar på generelle spørgsmål i forbindelse med dit solcelleanlæg
Jeg har lavet en aftale om et solcelleanlæg - hvad sker der så nu?
Linket herunder giver dig adgang til en kort guide der beskriver de få simple steps vi har inden du får dit solcelleanlæg:
Jeg skal underskrive en fuldmagt, hvor finder jeg den?
Her finder du info om de selskaber der køber overskudsstrøm
Via linket herunder finder du info om de selskaber der er godkendt til at købe dit overskydende solcellestrøm.
Betaling for overskuds-solcellestrøm
Dit GSRN nummer skal bruges hvis du ønsker at modtage betaling for din overskuds solcelleproduktion. Du kan kontakte en produktionselleverandør og indgå en aftale. Du finder listen med produktionselleverandører her:
GSRN nummer
Hvis ikke du selv har modtaget dit GRSN nummer på mail eller via eBoks, kan du kontakte dit netselskab for at få oplyst dit GSRN nummer. Du kan finde dit netselskab her:
Du får dit GSRN nummer via dit netselskab, se yderligere forklaring her
Elselskabet som du modtager din elregning fra er ikke det samme som dit netselskab. Dit netselskab leverer strømmen til din husstand og afregner dette med dit elselskab.
Det er dit netselskab der tildeler dit solcelleanlæg sit unikke nr. (GSRN nummeret), som du skal bruge hvis du ønsker af lave en aftale med et selskab der ønsker at købe din overskuds-solcellestrøm.
Hvis du er i tvivl om hvem dit netselskab er, kan du finde dit netselskab via følgende link :
Her finder du info om dit netselskab
Elselskabet som du modtager din elregning fra er ikke det samme som dit netselskab. Dit netselskab leverer strømmen til din husstand og afregner denne med dit elselskab.
DDet er dit netselskab der tildeler dit solcelleanlæg sit unikke nr. (GSRN nummeret), som du skal bruge hvis du ønsker af lave en aftale med et selskab der ønsker at købe din overskuds-solcellestrøm.
Viasol har et samarbejde med netselskabet Nettopower. Samarbejdet sikrer at du altid får dig en gunstig aftale, så du får mest muligt ud af din overskydende solcellestrøm
Læs mere om Nettopower her:
En skade er forekommet under levering, montering eller installation
Det hænder når man har at gøre med håndværk og tunge produkter at der opstår en skade – det er meget beklageligt. Hvis ansvaret ligger hos os, vil vi selvfølgelig udbedre skaden.
Opret en servicesag og vedhæft et billede af skaden – så vil vi tage kontakt til dig med den videre process.
Opret en servicesag her.
Du skal sikre at du har installeret en summationsmåler
Når du får installeret et solcelleanlæg er du berettiget til at få installeret en summationsmåler hvis du ikke allerede har dette. Summationsmåleren sørger for at summere produktion og forbrug ud på alle 3 faser i huset, således at du får mest muligt ud af dit solcelleanlæg. Vejl. pris for udskiftning er ca. 1.600 DKK som du vil blive opkrævet af netselskabet der dækker dit område.
Kontakt dit netselskab og få dem til at skifte din måler til en summationsmåler.
Du kan finde dit netselskab her:
www.danskenergi.dk/vejledning/Du kan læse mere omkring summationsmåler via linket herunder:
Skal jeg have skiftet måler?Jeg har modtaget en regning fra netselskabet?
Det fremgår af din aftale med os at der forekommer en engangsbetaling til dit netselskab. Det er beskrevet i din aftale således:
OBS:
– Ved oprettelse af mikro VE anlæg, forkommer der et administrationsgebyr fra din eldistributør: Vejl. Pris: 1.800 kr.
– Hvis du skal have udskiftet fasemåler til summationsmåler, kan der være en udskiftningspris: Vejl. Pris: 1.600 kr.
Begge omkostning er IKKE dækket af nærværende tilbud.
Her finder du vejledning til at angive dit håndværkerfradrag
Du skal selv angive håndværkerfradrag på din årsopgørelse. Det ligger under rubrik 460. Her kan du lægge jeres udgift til montage og el-arbejde ind. De står angivet på den faktura du har modtaget fra os – husk at tilføje momsen på beløbene. Mere info kan findes på Skats hjemmeside.
Find montagevejledninger herunder
Hvis man har valgt løsning med selvmontage, er det naturligvis en selvfølge at man har indsigt i hvordan et solcelleanlæg skal monteres.
Herunder kan du finde lidt hjælp og vejledning til at udføre montagen på taget:
Strengning af solcellepaneler på inverteren –
Standard montage – Tag med hældning – generelt –
Herunder følger beskrivelse af afregningsgruppe 2 og 3
For at følge reglerne, og sikre vores kunder mod fejlagtige tilmeldinger, tilmelder vi altid i gruppe 3 (øjebliksafregning).
Regler hos Skat og Energinet
Efter dialog med Skat og Energinet har begge bekræftet, at der siden 2017 ikke har været mulighed for at søge om anlæg hvor forlods modregning ved el-opvarmning er muligt. (Havde man søgt i 2017, så havde man 2 år til at tilslutte sit solcelleanlæg. Derfor er de seneste anlæg hvor dette er muligt installeret i 2019).
Viasol har dialog med skattestyrelsen og Energinet som administrerer Datahub og meddeler info omkring anlæg til Skat. Skat bekræftede, at der ikke er lovhjemmel til forlods modregning efter ændring af 2017 (da EAL blev ændret i 2016). Energinet har meddelt, at det slet ikke er muligt, da Energinet selv kontrollerer de tilmeldte anlæg og sender info videre til Skat via Datahub.
Dvs. uanset om du som kunde bliver tilmeldt gruppe 2 eller 3 i dag, vil du altså IKKE kunne forlods modregne 4.000 kWh. “Det der bliver henvist til på diverse online medier bl.a. Facebook, er således forældet praksis baseret på gammel lovgivning”
Yderligere argumentation for valg af gruppe 3
Under afregningsgruppe 3 kan man være sikker på ikke at skulle betale højere abonnement fra Forsyningsselskabet, hvilket kan være tilfældet ved gruppe 2 (timeafregning)
Samtidig skal man ikke ansøge om tilladelse til opsætning af solcelleanlægget, hvilket er en bureaukratisk proces med 2 ansøgningsrunder både før og efter installationen.
Gruppe 3 giver mulighed for salg af overskudsstrøm fra solcelleanlægget
Hvis man vælger gruppe 2 (Timeafregning), er der 2 væsentlige ting man skal være opmærksom på.